Bebelusul – ghid rapid de utilizare

Timp de vreo cateva saptamani inainte de nastere, ma trezeam aproape in fiecare dimineata de nerabdare, ca atunci cand eram mic si primeam sau stiam ca urmeaza sa primesc un ceva misto, sau ca atunci cand eram mare si urma sa plec in vacanta sau sa-mi cumpar cine stie ce gadget inutil. Asa ca ideea ca bebelusul e un fel de gadget care merita recenzat ca un gadget s-a nascut cumva firesc. O recenzie completa deocamdata nu pot sa scriu, ca e prea devreme, dar un ghid rapid de punere in functiune pot. Sa purcedem, deci. 

Out of the box (despachetarea): poate fi facuta prin desfacerea manuala a cutiei in care vine bebelusul, ceea ce dureaza mai mult si e ceva mai dificil, sau prin taierea ambalajului original (necesita personal calificat), varianta mai usoara pentru detinator dar in urma careia cutia se reface ceva mai greu si a doua oara nu mai poate fi utilizata decat tot prin taiere.

Accesorii incluse in pachet: una bucata cablu de alimentare vernil, care nu foloseste la nimic odata ce copilul a iesit din cutia in care a avenit, cablu care trebuie taiat, apoi blocat capatul liber, intrucat alimentarea in afara ambalajului se realizeaza pe alta cale, de la statia de alimentare umblatoare numita mama (sau cu prafuri din comert). Tot in pachet gasim si placenta, care este un fel de acumulator foarte slab si care practic si-a facut datoria si nu mai merita folosit la nimic (in afara cazului in care nu se doreste gatirea ei, evident).

Imediat dupa despachetare/ livrare, copilul este acoperit cu lucruri asemanatoare tiplei in care vin electronicele, care au rolul de a proteja suprafetele sensibile. Se indeparteaza de catre persoanele care asigura livrarea.

Prima punere in functiune a bebelusului trebuie si este de obicei facuta de personal specializat (ca la centralele termice), care evalueaza starea unitatii in urma livrarii si care poate lua masurile necesare pentru remedierea anumitor mici defectiuni. In general, se considera ca punerea in functiune a fost un succes daca nivelul decibelilor pe care ii emite unitatea depaseste anumite praguri, care variaza de la model la model.

Sistemul de operare al bebelusului este destul de rudimentar imediat dupa livrare si dureaza cateva luni bune, daca nu 1 an, pana ce acesta ajunge la o stare multumitoare. La inceput sunt asigurate doar functiile de baza, cum ar fi alimentarea procesorului cu energie si nutrienti de catre motoras, insa alte functii mai sofisticate sunt asigurate doar la un nivel de baza. Astfel, doar 2 unitati de output sunt cat de cat operationale: coardele vocale si sistemul excretor, iar uneori cu sistemul excretor pot exista probleme, pana iese din rodaj. Insa unitatile de input sunt foarte slab reprezentate, si in afara de miros, se pare ca toate celelalte input-uri lasa de dorit.

Nu toate driver-ele sunt instalate de la inceput: cele care asigura utilizarea corecta a principalelor unitati perfiferice de exemplu (mainile si picioarele) se imbunatatesc in timp. Unitatile periferice sunt deci utilizate haotic si lipsit de coordonare la inceput si par ca au singurul rol de a crea agitatie in sistem.

Imediat dupa scoaterea din cutie si conectarea la mediul exterior (retea), ca la orice computer, este necesara instalarea de anti-virusi: 2 sau 3, dupa cum decid posesorii sau ingrijitorii unitatii. Pe parcursul primilor ani de viata, instalarea de anti-virusi este necesara si se face conform unei scheme pre-stabilite.

Alimentarea: bebelusul trebuie alimentat frecvent la inceput si exista o perioada de rodaj intre el si statia de alimentare, cam la fel ca la bateriile telefoanelor mobile, care trebuie formatate la inceput. Perioada intre alimentari variaza de la model la model, insa nu depaseste 3 ore, in medie, ceea ce poate suprasolicita statia de alimentare si este, orice s-ar zice, exagerat pentru un sistem care deocamdata nu face nimic decat sa exprime decibeli si materii de tot felul.

Functii plug & play: la inceput, singura astfel de functie care si functioneaza in majoritatea cazurilor este cea prin care unitatea se mufeaza la statia de alimentare si asigura incarcarea cu nutrienti. Exista cazuri in care nici macar acest feature nu functioneaza corespunzator, caz in care este necesara interventia unui specialist (personal calificat).

Pe masura trecerii timpului, sistemul de operare se dezvolta si permite instalarea de programe si functii din ce in ce mai sofisticate, cum ar fi: vederea, coordonarea ochi-mana, statul in fund, mersul de-a busilea urmat de mersul biped, vorbirea, poate invatarea la olita samd. Este nevoie de rabdare.

Precautii si garantie: bebelusul trebuie utilizat in permanenta cu atentie, intrucat are si anumite parti fragile. Garantia este pe viata. Nu se accepta retururi si inlocuiri, desi stim ca unii posesori si-ar dori, poate, unitati care fac mai putina galagie si miros ceva mai bine.

Advertisements

About Liviu as himself

Beautiful. Dirty. Rich. Abstract. Simple. Married. Expecting. Growing. Expecting. Growing X 2.
This entry was posted in Recenzii (Robo-metru), Viata de tata and tagged . Bookmark the permalink.

7 Responses to Bebelusul – ghid rapid de utilizare

 1. Cetin says:

  simplu si la subiect…. :)

 2. Ile says:

  Foarte tare!!! :))

 3. Omnia says:

  Foarte haios si elocvent! Singura inadvertenta e legata de taierea cutiei si utilizarea ei ulterioara numai in acelasi mod – vezi VBAC. Probabil ca in Romania nu se poate decat cu taieri ulterioare, pentru ca geekcsi nu au rabdare, dar prin alte lumi se poate mai bine.

 4. roxtao says:

  Grozav! :D Ar trebui ca articolul tau sa devina un ghid general de utilizare, livrat odata cu produsul tuturor celor care sunt in situatii asemanatoare.

 5. Riri says:

  salut,liviu,vrem sa stim daca ti-ai schimbat opinia referitor la urmatorii 2 itemi: sunt mandru de copilul meu si 2-viata mea are un/alt sens acum.numai bine!!

 6. Riri says:

  stim,am trecut de 2 ori prin asta.nu ma impiedica sa revin,insa,peste un timp, sa te intreb din nou…

Dati cu opinionul aici, multumesc.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s