A refula, refulare

Ok, postul asta e si un fel de test, ca vad ca blogul nu se preda, in continuare ajung aici oameni care citesc lucruri, nici eu nu inteleg cum.

Astazi, despre verbul “a refula”, unul din cuvintele din limba romana in legatura cu care nu-mi amintesc sa fi auzit pe cineva ca-l foloseste corect.

Oameni buni, a refula NU INSEAMNA “a da pe afara”, ci inseamna EXACT contrariul.

Uitati definitia din DEX:

REFULÁ, refulez, vb. I. Tranz. 1. A respinge, a înăbuși din domeniul conștientului în subconștient imagini, dorințe, reprezentări, idei sau tendințe neplăcute, care contrazic conștiința morală a individului. 2. (Tehn.) A deplasa sau a împinge, cu ajutorul unei pompe, un fluid într-o conductă sau într-un recipient. 3. A prelucra la cald sau la rece piesele de metal prin batere cu ciocanul sau prin presare la unul dintre capete, cu scopul de a schimba, parțial sau total, forma pieselor. – Din fr. refouler

deci pe de o parte este sensul psihanalitic, care inseamna exact a reprima, a ascunde sub pres, adica in subconstient, anumite treburi reprobabile sub efectul supra-eului moral.

asa ca, atunci cand scapam in weekend in Vama dupa o saptamana de munca si ne betivanim ca porcii, tragem pe nas si ne-o tragem cu toata lumea, NU refulam, ci din contra, DEFULAM.

iarasi DEX:

DEFULÁ, defulez, vb. I. Tranz. (Psih.) A da curs liber ideilor sau tendințelor refulate în subconștient. ♦ (Fam.) A-și descărca sufletul. – Din fr. défouler.

Apoi: cand ne vine rahatul sau apa in casa prin sifon sau din gura de canal, nu e corect sa spunem decat ca teava e infundata si sifonul da pe-afara, NU refuleaza.

Cine refuleaza? pai instalatorul refuleaza, adica impinge cu pompa mizeria inapoi, in incercarea de a forta scurgerea si de a desfunda tevile. Probabil ca printr-o conjunctura ciudata s-a incetatenit termenul asta de refulare in legatura cu canalul pentru ca de cate ori tevile sunt infundate, materiile din ele trebuie refulate si atunci s-a produs o conexiune dubioasa ca si in cazul mersului la medic, unde tu, pacientul, il consulti pe medic, nu el pe tine, el te examineaza.

deci bai domnu’ Dan Tapalaga, va rog sa implementati cele de mai sus (e doar ultimul exemplu peste care am dat)

“Va ma amintiti de canalele colectoare cum refulau seara de seara pe micul ecran?”

hai ca nu poate fi atat de greu.

Advertisements

About Liviu as himself

Beautiful. Dirty. Rich. Abstract. Simple. Married. Expecting. Growing. Expecting. Growing X 2.
This entry was posted in Opinii despre treburi. Bookmark the permalink.

8 Responses to A refula, refulare

 1. Carla says:

  Bine-ai revenit!

 2. Phiii chiar eram curioasa cat o sa stai fara sa scrii dupa ce vine bebelusul :)))))

 3. Pingback: Link-uri faine [mai 2013] | FainzineFainzine

 4. Cetin says:

  Bine ai revenit… in forta, as putea sa adaug!

 5. Andreea says:

  Buna! Ma bag si eu pentru prima data in discutie – cred ca, in general, e vorba de o confuzie intre “a refula” si “a reflua”
  REFLUÁ vb. I. intr. (Despre ape, lichide) A se revărsa înapoi; a reveni, a se întoarce. [Pron. -flu-a. / < fr. refluer].

 6. feedback says:

  – eu una nu stiam nici de defula, nici de reflua, dar (din perspectiva celei care vrea sa invete ce nu stie, sau sa se corecteze daca greseste) observ din definitii ca primul termen e folosit in esenta in psihologie/ psihanalatica, iar al doilea se refera doar la lichide. nicidecum nu sint cuvinte uzuale, folosite frecvent, asa cum este refularea (care se refera si la lichide, si la comportamente, si la vorbarie, etc). pe de o parte.

  – pe de alta parte (incercand sa-mi raspund cum s-a ajuns la aceasta comuna eroare)… ca un exemplu paralel, ma gandesc acum la termenii cauza si efect. sint situatii in care efectul insusi devine o cauza (si nu neaparat din greseala).
  cam asa e si cu refularea. reprimi, reprimi pana face “bum”. adica oamenii, in grabita vorbire curenta, nu numara toate picaturile care umplu paharul, o iau in calcul Numai pe aceea care a umplut paharul, numai pe aceea care provoaca revarsarea din pahar. nu iau in calcul numarul de reprimari, ci doar “bum”-ul, actiunea finala.

  – totusi… eu nu sint convinsa ca formularea “instalatorul refuleaza” este corecta (e prima data cand o aud).
  daca la definitia refularii zice “a înăbuși din domeniul Conștientului în Subconștient” inteleg ca este o actiune a unei persoane cu persoana insasi, este o actiune de la o persoana spre Interiorul ei.
  cand spui “instalatorul refuleaza, adica impinge cu pompa mizeria inapoi”, inteleg ca actiunea refularii in acest caz nu mai este de la persoana la persoana, si mai inteleg ca actiunea refularii in acest caz este de la persoana spre Exteriorul ei, si parca-i alta treaba, nu?

  mno, nu sint experta, sint doar observatii :)

Dati cu opinionul aici, multumesc.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s