Comparatie intre popi si medici

Am fost mirat sa constat ca unii oameni recurg la comparatii cu medicii sau cu alte categorii profesionale cand vorbesc despre popi. Stiti la ce ma refer: ca asa cum sunt popi buni si slabi sunt si medici/profesori/judecatori buni si slabi, ca asa cum astia iau spaga sunt si de aia care iau spaga, ca asa cum atunci cand te duci la medic te lasi pe mana lui ar trebui si cand te duci la popa sa te lasi pe mana lui, si asa mai departe.

Asa ca m-am gandit sa fac un Excel in care sa compar popii cu medicii, pe mai multe criterii, si sa dau puncte. Ce a iesit, vedeti mai jos. Mie mi se pare ca nu se poate face comparatie intre popi si medici, scorul net in favoarea medicilor o spune!

De asemenea, notati va rog ca nu am gasit nici macar un singur criteriu la care popii sa castige.

Daca aveti comentarii sau sugestii, ziceti-le, sa mai imbunatatesc aceasta comparatie, despre care sper ca va transa definitiv problema si va ramane o contributie importanta la relevanta blogosferei romanesti.

12345

LE: Concluzia ar fi ca e mai bine sa dai spaga la medic decat la popa!

Advertisements

About Liviu as himself

Beautiful. Dirty. Rich. Abstract. Simple. Married. Expecting. Growing. Expecting. Growing X 2.
This entry was posted in Opinii despre treburi. Bookmark the permalink.

11 Responses to Comparatie intre popi si medici

 1. Reblogged this on Me, myself and the whole world and commented:
  Uite, de aia!

 2. Excelenta analiza! Si asta o spune cineva care, pe la 5 ani ,voia sa se faca preoteasa, dar, din intamplare a ajuns sa lucreze in sistemul sanitar. :) Si completez cu propriul material.http://adelinailiescu.wordpress.com/2014/03/10/medic-sau-popa/

 3. Daniela Ella says:

  Fa o comparatie corecta. In primul rand se numeste preot, iar in al doilea, un medic vindeca trupul, iar un preot sufletul. Asa cum tu cauti o dovada ca Dumnezeu exista, asa ar trebui si pacientii din Romania sa caute un medic care nu primeste spaga. Sistemul de sanatate in Romania a ajuns unde este datorita medicilor ca tine care nu stiu sa refuze spaga, care nu se gandesc cat de greu este sa strangi bani ca sa ai de spaga, in conditiile in care ai munci si cotizat la stat 40 de ani ca sa ajungi la o pensie de 300 de lei. Trebuie sa faci ce spune preotul, nu ce face el. Pacat ca medicina a ajuns sa vada in preoti o amenintare la veniturile lor suplimentare care nici nu are fi trebuit sa existe. Dar ma bucur ca sunt si medici stomatologi care au ales sa practice medicina in alte tari, unde spaga nu este acceptata, exemplu este chiar un medic stomatolog la care ma si tratez.

  • Primul criteriu chiar despre suflet si trup vorbeste. Ok, in loc de “popi” o sa scriu “preoti”. Deci se schimba ceva?
   PS nu sunt medic. si nici popa. vreau sa spun preot. si in nici un caz nu caut dovezi ca dumnezeu exista. Nici macar nu inteleg ce inseamna cuvantul “dumnezeu” sincer sa fiu.

   • Carmen says:

    Vine din latina, din “dominus”, care ne-a dat si “a domina”, care il are ca sinonim pe “a stapani”,iar “stapan” inseamna si proprietar de sclavi (multumesc, dexonline). Nu stiu exact cu ce sens il folosesc oamenii din ziua de azi.

  • Ecaterina says:

   Sunt sigura ca cererea de spaga este mai mare in randul PREOTILOR ( e bine asa?) decat in cel al medicilor! Sa ne gandim cine sunt jegmaniti de preot: batranii, oamenii aflati la ananghie( imi amintesc ca am cheltuit pe spaga, scuze-taxe abuzive, peste 3000 lei cand l-am inmormantat pe socrul meu, odihneasca-se in pace!), oameni care tin la traditii cand e vorba de cununie sau botez! Pentru PREOTI nu conteaza ca esti nevoias, ca esti avut, spaga e spaga! Scuze, taxa e taxa, fie ea si abuziva! Cu toate ca sunt PLATITI de statul lui Ponta! Pe de alta parte, am fost de multe ori martora (prin prisma jobului) sa vad ca medicul intoarce mana intinsa cu o bancnota, cu mila si admiratie, fie ca e mama, fie ca e un batranel mai amarat, indarat in buzunarul pacientului! De mana cu bancnota era vorba! :) Bine, mai sunt si cei care uita deontologia, poate trebuia sa fie PREOTI!
   Eu respect medicii, asa cum sunt ei! Il iubesc pe Dumnezeu, dar nu respect PREOTII! Ajung la ei cand am nevoie: cununie, botez, inmormantare! Asta, ca sa fiu impacata cu D-zeu…La medic ajung in fiecare zi, nu ca pacient! Si vad de toate specializarile! Si-i respect pe toti, ca au grija si de suflet si de inima si de minte si de trup!Sunt medici (mai ales cei care trateaza cronicii) la care pacientul vine ca la impartasanie: abia ateapta sa intre in cabinet sa-si verse oful! Iar medicul il asculta, il sfatuieste, asta in timp ce il consulta, ii scrie reteta, scrisoarea medicala! Medicul este parte din familia pacientului!
   Buna analiza! Respect medicilor!

 4. cornelia says:

  Draga Daniela,
  Spui ca medicul vindeca trupul, iar preotul sufletul.
  Cunosti cazuri concrete de suflete vindecate de preoti ??

 5. Ileana D. says:

  Absolut geniala comparatia. Nu m-as fi gandit sa fac o asemenea comparatie. Bravo! Nu sunt insa de acord cu urmatoarele puncte…

  “18. Cum e la ei la locul de munca!” Popii trebuie sa isi petreaca cateva ore pe saptamana (as spune maxim 20) intr-o biserica intunecata, umeda si rece, dar tot part-time mi se pare mie.
  Medicii lucreaza de obicei minim 8 ore pe zi in cel mai bun caz in clinici private , in cel mai rau caz in spitale unde vad lucruri mult mai dure. In plus au garzi sau ture de noapte. Deci da, poate fi si egalitate insa medicii clar muncesc mai mult. (asta poate fi insa o categorie noua).

  Sunt complet de acord cu a ta concluzie, insa nu cu punctul “12. Bani / Spaga” Unii popi cer cu neobrazare pentru o slujba de juma’ de ora (= citesc in barba cateva serii de rugaciuni) o suma comparabila cu spaga doctorului pentru o operatie egala sau mai lunga de juma’ de ora. True story!… insa mentionez ca am folosit preturile de lista din Bucuresti. :) In alte orase s-ar putea sa fie usor diferit.

  De asemenea as introduce o categorie noua – “Cum isi asuma responsabilitatea faptelor lor?” Medicii isi pierd licenta sau intra la inchisoare, popii nu pateasc nimic!

  Multumesc pentru articol!

 6. arakelian says:

  Cand ai timp/ocazia, intreaba si tu medici ajunsi in spitale bune cat au dat spaga pentru post. Sau un doctor de familie tanar cum cumpara cabinetul si pacientii de la un doctor proaspat iesit la pensie.

  La fel ce spagi (pardon, donatie!!!)da un tanar absolvent de teologie pentru un post de preot. Si cine a avut de castigat din cresterea spectaculoasa (de 5-6 ori) a locurilor in scolile de teologie.

  Am avut discutia de ambele parti si… m-am ingrozit.

  Sau de interdictia preotilor de a vorbi in presa. Sau de ce preotii minunati sunt la tara si nu la oras (vezi preotii din Valea Plopului, de la Buzau, din satul Calarasi, din Glodeni etc). Sau de taxa platita protopopiei, chiar daca biserica luna aia are/nu are suficiente incasari …
  BOR a devenit SRL. Pardon, SRI. Taxa de protectie, taxa de vorbit. Nu, nu toti preotii sunt corupti, le trebuie o tarie si o credinta foarte puternica de a vedea magariile de mai sus si de a tace, dar toti cei din BOR sunt atinsi de molima banului, au uitat ce e simplitatea si umilinta.

  Eu astept momentul cand toate dovezile astea de coruptie vor fi pedepsite cu interzicerea dreptului de practica. Da, inclusiv asistenta medicala care cere 200 lei pentru un medicament, sau preotul care cere bani pentru serviciul de inmormantare in afara chitantei. Si evident si coruptia de la nivel inalt: cei care iau spaga de mii de euro pentru aranjarea licitatiilor pentru vaccinuri/medicamente, dar si cei din BOR care vand posturile; desi eu am scenarii in care as vaccina curul aluia cu toate vaccinurile proaste.

Dati cu opinionul aici, multumesc.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s