In ce consta democratia? Sau majoritatea?

Nu sunt expert, desigur, dar cred ca multa lume are impresia ca democratia inseamna vointa majoritatii, inseamna ca majoritatea decide si cui nu-i convine poate sa-si ia catrafusele si sa se care.

Aceasta este o intelegere proasta a democratiei, bazata probabil pe necunoasterea sensului cuvantului “majoritate”. Lumea are impresia ca “majoritate” inseamna 90% sau pe-acolo din ceva, de asta unora li se pare ca o expresie cum e “marea majoritate” e pleonasm.
Iar asta e complet gresit, pentru ca “majoritate” inseamna pur si simplu cea mai mare parte dintr-un intreg. Atat. Nu inseamna 90%, inseamna doar cea mai mare parte dintr-un intreg, ceea ce inseamna ca este important si cat de mare e aceasta cea mai mare parte, si cate parti sunt in acel intreg.

In ceea ce priveste democratia in Romania, intregul e dat de numarul oamenilor cu drept de vot, iar partile sunt urmatoarele, conform ultimelor alegeri:

  • aproape 60% nu au votat
  • vreo 18% au votat PSD
  • vreo 8% au votat PNL
  • vreo 4% au votat USR
  • restul de aprox. 10% au votat alte partide

Dupa cum se vede, in democratia noastra “majoritatea” inseamna undeva la 20% din numarul de oameni cu drept de vot (in alti ani a fost si mai putin).

Daca ar fi adevarat ca democratia inseamna ca majoritatea decide si restul pot sa se care daca nu le convine, merita sa atragem atentia ca “restul” in cazul asta poate insemna orice procent intre 0% si 80%, iar probabilitatea ca acest procent sa fie mai mare decat acel 20% al celor care au decis este insemnata.

Deci conform acestei intelegeri gresite a democratiei, ar trebui sa se care mai multi oameni decat cei care au decis intr-un fel. Sper ca acum e clar pentru toata lumea de ce democratia nu poate inseamna vointa majoritatii.

Democratia, dupa capul meu, inseamna ca toata lumea sau cat mai multa lume trebuie sa fie reprezentata. Sa aiba o voce, sa se poate face auzita. Nu ies la vot neaparat ca sa castige alegerile partidul care imi place, ci ies la vot ca sa am o voce, pentru ca intr-o democratie opozitia este cel putin la fel de importanta ca puterea.

Eu de exemplu, care am votat USR, acum simt ca am o voce. Ieri a iesit USR-ul si a spus ca obiectivul PSD-ului este sa-si salveze colegii cu probleme penale. Este exact ceea ce cred si eu si ma bucur ca am o voce, repet, chit ca e o voce firava.

Democratia nu este dictatura majoritatii.

Poate maine majoritatea oamenilor cu inaltimea sub 1.80 metri decid ca aia care au mai mult de atat trebuie sa plateasca o taxa pe inaltime (“taxa de stalp aplicata persoanelor inalte”). Si asa mai departe.

Democratia nu este dictatura majoritatii, repetati cu mine.

Advertisements

About Liviu as himself

Beautiful. Dirty. Rich. Abstract. Simple. Married. Expecting. Growing. Expecting. Growing X 2.
This entry was posted in Viata de tata. Bookmark the permalink.

3 Responses to In ce consta democratia? Sau majoritatea?

  1. iBobia says:

    Democratia nu este dictatura majoritatii…
    Dar, pentru fiecare patru ani, ar putea fi “dictatura” majoritatii votante (caci votul e un fel de “transare” periodica a disputelor sociale care s-ar potoli pentru a se reactiva inaintea urmatoarelor alegeri). Treptat si teoretic, exercitiul democratic ar duce la ajustare pe dorintele majoritatii reale, a celor cu drept de vot. Astfel, aceasta dinamica a jocului democratic, prin reajustari permanente in social, in politic si la interfata politic-social, ar converge catre a multumi pe “toata lumea”. Cat de bine practica urmeaza predictiile teoretiei? Am zice ca nu prea. Convergenta amintita mai sus pare sa comute mai degraba in opusul, o divergenta in crestere. Si nu numai la noi, sunt semne ca peste tot. Dinamica vremurilor a devenit prea accentuata, se pare.

  2. o femeie says:

    Democratie inseamna sa avem dreptul si sa nu votam.
    Si sa avem o alta parere decat tine.
    Din pacate o mare parte din votanti nu sunt in tara, si nu au votat, si nu or sa voteze. Daca s-ar face un recensamant corect s-ar afla niste cifre triste: peste 4 milioane plecati, fix din patura votanda si muncitoare si din copii.
    Si mai din pacate o mare mare parte din votanti vor veni sa voteze presendintele dar nu parlamentarii pentru ca nu inteleg rolul fiecaruia, dar asteapta de la presedinte multe (desi rolul lui in realitate e limitat, cam la nivelul unui ministru)

Dati cu opinionul aici, multumesc.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s